Cimet je začin koji se pravi od unutrašnje kore drveta koja je naučno poznata kao Cinnamomum.
Korišćen je kao sastojak tokom istorije, još od Drevnog Egipta.
Nekada je bila rijetka i vrijedna biljka. Smatrana je poklonom koji odgovara kraljevima. Danas
je cimet jeftin, dostupan u svim supermarketima i nalazi se kao sastojak različitih namirnica i
recepata.
Za prepoznatljiv miris i ukus cimeta zaslužan je masnio dio, koji je veoma visok u jedinjenju koje se naziva cinnamaldehyde. Naučnici vjeruju da je ovo jedinjenje odgovorno za većinu moćnih
efekata na zdravlje i metabolizam.
U nastavku pročitajte o TOP 5 razloga zbog kojih bi trebalo da uključite cimet u svakodnevnu
ishranu.
1. Cimet je pun antioksidansa
Antioksidanti štite vase tijelo od oksidativnih oštećenja izazvanih slobodnim
radikalima. Cimet je pun snažnih antioksidansa, poput polifenola.
U studiji koja je upoređivala antioksidativnu aktivnost 26 začina, cimet je postao
jasan pobjednik, čak je nadmašio “super hranu” poput bijelog luka i origana.
Toliko je moćan da se cimet može koristiti kao prirodni konzervans za hranu.
2. Cimet sadrži protivupalna svojstva
Zapaljenja su nevjerovatno važna jer ona pomažu vašem tijelu u borbi protiv infekcija
i popravljanju oštećenja tkiva.
Međutim, zapaljenje može postati problem kada je hronično i usmjereno protiv
sopstvenih tkiva vašeg tijela. Cimet može biti koristan u ovom pogledu.
Studije pokazuju da ovaj začin i njegovi antioksidanti imaju snažna antiinflamatorna svojstva.
3. Cimet može smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja
Ovaj začin je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, najčešćih uzročnika
prevremene smrti na svijetu.
Kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 dokazano je da 1 gram ili oko pola kašičice cimeta
dnevno ima blagotvorno dejstvo na markere krvi.
Takođe je dokazano da cimet snižava loš holesterol, kao i da smanjuje krvni pritisak.
4. Cimet može imati blagotvorne efekte na neurodegenerativne bolesti
Neurodegenerativne bolesti karakterišu progresivni gubitak strukture ili funkcije
moždanih ćelija. Alchajmerova i Parkinsonova bolest su dvije najčešće vrste.
Čini se da dva jedinjenja koja se nalaze u cimetu inhibiraju nakupljanje proteina
zvanog tau u mozgu, što je jedno od obilježja Alchajmerove bolesti.
5. Cimet vam može pomoći da smršate
Poznato je da ovaj gorko-slatki začin pomaže u metabolizmu, reguliše nivo šečera u
krvi i poboljšava funkciju insulina – a sve ovo zajedno može pomoći da smršate.
Prema japanskom istraživanju u Journal of Nutritional Science and Vitaminology
2012. godine, cimet može pomoći u borbi protiv viscelarne masti.
Piše: Ana Patrić