Nekada se zasitimo sve te hrane i u potrazi smo za nečim novim kako bi razbili monotoniju svakodnevne ishrane. Neravnopravno, humus se najčešće nalazi sakriven u rafovima iako ukusom i hranljivim vrijednostima ova namjernica zaslužuje da bude jedna od češće korišćenih u ishrani.
Humus je popularno jelo koje potiče sa Bliskog istoka. To je namaz ili umak napravljen od leblebije,tahinija te je njegova tekstura slična puteru od kikirikija. Pored toga što je ukusan, humus je jako zdrav. Neki od razloga zašto bi trebalo da ga uvrstite u ishranu:
1. Borac protiv anemije
Meso je najbolji izvor gvožđa, ali ga ima i u drugim namirnicama, pa tako i u leblebijama. Nutricionisti smatraju da je jedna šolja leblebija dovoljna da se unese 25 % od potrebnog dnevnog unosa gvožđa.
2. Smanjuje rizik od ugrušaka
U leblebijama postoje vitamin E i vitamin K koji su snažni borci protiv zgrušnjavanja krvi i stvaranja ugrušaka. Pored leblebija, u ishrani bi iz istog razloga trebalo da bude zastupljeno i sočivo.
3. Reguliše šećer u krvi
Leblebije se takođe preporučuju i dijabetičarima jer sporo otpuštaju šećer s obzirom na to da spadaju u složene ugljene hidrate. Takođe imaju i dosta biljnog proteina koji pomaže u regulisanju šećera.
4. Smanjuje loš holesterol
Istraživanja pokazuju da redovno korišćenje humusa u ishrani može da utiče na smanjenje takozvanog lošeg holesterola pošto su leblebije pune izoflavona, značajnog antioksidansa.
5. Saborac u gubljenju kilograma
Ukoliko se ne preteruje sa ovim namazom, humus može da bude odličan saborac pri gubljenju kilograma jer su leblebije pune vlakana koje će vas duže držati sitim, ali i pomoći pri održavanju sistema za varenje.
Predlog za serviranje
Pored humusa naređajte povrće izrezano u štapićima po želji, te počastite svoje goste zdravim i prirodnim grickalicama 🙂