Avokado je voće kremaste strukture koje raste u toploj klimi. Njegove potencijalne zdravstvene beneficije uključuju poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije i zaštitu od kancera.
Avokado je odličan izvor vitamina C, E, K, B6, kao i riboflavina, niacina, folate, pantotenske kisjeline, magnezijuma i kalijuma. Takođe našem organizmu obezbjeđuju lutein, beta-karoten i omega3 masne kisjeline.
Iako većina kalorija u avokadu potiče od masti, ne morate da brinete. Avokado je pun zdravih, korisnih masti koje pomažu da budete siti, i zadovoljni.
Avokado se može konzumirati u vidu salate, kao dodatak jelima od mesa, a najpoznatiji način korišćenja jeste kao namaz. Danas vam predstavljamo popularni recept – avocado tost, koji može pomoći na vašem putu ka zdravom i fit tijelu.
Za ovaj recept je potrebno:
– Jedna polovina avokada
– Dva integralna tosta
– 2 pržena jaja
– So, biber, ljuta paprika tucana
Priprema:
Avokado isjecite na pola i izvadite košticu. Unutrašnjost avokada ( koru bacamo ) izgnječite viljuškom, zatim dodajte malo soli i bibera, i dobro promiješajte. U tosteru ( ili u rerni ) ugrijte dva parčeta tost hleba.
Dobijenu smjesu namažite na vrući tost, i stavite po jedno prženo jaje. Po želji začinite, a Luna tim voli ljutu hranu pa mi dodamo po kašičicu ljute tucane aleva paprika.
Drugu polovinu avokada možete čuvati u frižideru najmanje 1 dan i to ako je prethodno poprskate limunovim sokom.
Prijatno! 🙂
Piše: Ana Patrić